IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 1 юли влизат в сила промени в четири данъчни закона

От тази дата ще са факт данък "лукс", новите данъци за застрахователите и върху наградите от игри; скачат и глобите при неплащане на акциз

15:28 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
От 1 юли влизат в сила промени в четири данъчни закона

Промени в четири данъчни закона одобри днес правителството, като предложението към Народното събрание ще е при приемане на законите като дата за тяхното влизане в сила да се избере 1 юли 2010 г.

По време на днешното си заседание Министерски съвет реши за промяна в множество законови разпоредби, уреждащи прилагането на решените за въвеждане антикризисни мерки.

Според правителството конкретно в областта на данъчните закони предложенията също са свързани с „изпълнението на част от мерките в подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната позиция“.

Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане се променя начинът на облагане на дейността на застрахователите и презастрахователите. Предложението е вместо 10-процентен корпоративен данък, те да плащат алтернативен данък върху застрахователните премии.

Данъчната основа за облагане е сумата от получените застрахователни, презастрахователни и всички други премии, намалени с брутния размер на отстъпените презастрахователни и върнатите застрахователни премии, както и приходите от всички други дейности. Предложената данъчна ставка за общо застраховане е 3,5 на сто, а за животозастраховане - 1 на сто.

От 1,0 на 1,1 на сто се увеличава размерът на коефициента за определяне на месечните авансови вноски за корпоративни данъци за 2010 г. Това ще доведе до увеличаване на постъпленията в бюджета в условията на икономическа криза, прогнозира МС.

Проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица се предлага от фискални съображения. Той цели въвеждане на окончателен данък върху доходите от парични и предметни печалби, получени от участие в хазартни игри и от игри, при които печалбата се определя на случаен принцип.

Данъкът се удържа от организатора на играта, състезанието или конкурса, когато е местно лице, или от физическите лица-получатели на парични печалби, когато организаторът е чуждестранно лице или когато печалбата е предметна.

Предлага се и промяна в Закона за местните данъци и такси, с която се удвоява размерът на данъците върху жилищни имоти с данъчна оценка над 300 хил. лв. и върху леки автомобили и мотоциклети със застрахователна стойност над 70 хил. лв.

Утроява се данъкът за ветроходните и моторните яхти, както и за самолетите и вертолетите, когато не се използват със стопанска цел. Тези мерки се очаква да повишат приходите в общинските бюджети.

С измененията в Закона за акцизите и данъчните складове се въвеждат административно-наказателни разпоредби за лицата, които манипулират техническите устройства при осъществяването на контрола върху движението и използването на акцизни стоки.

Глобата е двойният размер на дължимия акциз, но не по-малко от 1000 лв. - за физическите лица, и имуществена санкция в двоен размер на дължимия акциз, но не по-малко от 2000 лв. - за юридическите лица и едноличните търговци. За повторно нарушение глобата и имуществената санкция са тройният размер на дължимия акциз, но не по-малко от 3000 лв. и 6000 лв., съответно за физическо и юридическо лице.

В изпълнение на решение на Европейската комисия, със законопроекта се отменя нулевата акцизна ставка за биодизела, използван за отопление. Облекчението остава само по отношение на моторното гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още